Mennyiben számít a nyári gumi mérete?

Egészen pontosan most nem a kerék átmérőjére gondolunk, mert abban a tekintetben az autógyártónak igen komoly előírásai vannak: ha nem akarod, hogy a fogyasztás túlságosan is megnőjön, vagy hogy a kilométeróra ne mutasson megbízható számokat, akkor azt vedd meg, amit kifejezetten a te kocsidra terveztek.

A gumi szélességének tekintetében azonban van már egy kis szabadság – viszont ekkor fel is merül azonnal a kérdés: szélesebb vagy keskenyebb gumit vegyünk?

Mutatom az előnyöket és hátrányokat!

Keskeny gumi – komfortosabb, de kevésbé kezelhető

A keskenyebb gumiknak megvan az a nagy előnyük, hogy mivel szélesebb társaiknál arányaiban nézve magasabb oldalfallal rendelkeznek, kevésbé érezhető meg rajtuk gurulva az út minden hibája és egyenetlensége.

Mindemellett fogyasztás tekintetében is jobb eredményeket produkálnak a nagyobb gumiabroncsoknál, amit ha összeteszünk az alacsonyabb beszerzési költségeikkel, egyértelműen kiderül, hogy ők jelentik a pénztárcakímélőbb megoldást.

Mindemellett pedig halkabbak is, ami szintén nem egy utolsó szempont a gumik esetében.

Hátrányuk viszont, hogy mivel kisebb felületen érintkeznek az úttal, kevésbé is teszik irányíthatóvá az autót, valamint a féktáv is sokkal nagyobb, mint a szélesebb abroncsok esetében.

Érdekes módon egy olyan terület mégis van, ahol a keskenyebb felépítés biztonságosabbá teszi őket: a vizes úton való vezetésben.

Aquaplaning ellen a keskeny gumi a jó

Aquaplaning ellen a keskeny gumi a jó

Az aquaplaning a nyári és őszi utak réme: a folyamatosan zuhogó esőtől vizessé váló utakon rengeteg balesetet tud okozni.

Mi a jelenség lényege?

A guminak elméletileg ki kéne szorítania az útjába kerülő vizet, ám ezt nagy sebesség mellett nem tudja mindig megtenni: ilyenkor gyakorlatilag tolja maga előtt a vizet, ami egyre csak gyűlik, feltéve, hogy az abroncsba vájt csatornák nem tudják időben elvezetni azt.

Ha a felgyülemlett víz nyomása eléri, majd meghaladja a gumiban lévő levegőét, akkor a fizika törvényeinek megfelelően gyakorlatilag a „hátára veszi” az autót, és ezzel megszűnik a kapcsolat kerék és út között – a kocsi irányíthatatlanná válik.

Minél keskenyebb azonban a gumi, annál kisebb ennek a valószínűsége – persze emellett a sofőröknek célszerű figyelni a guminyomásra, és a megfelelő sebességre is.

A nagyobb felület jobb irányíthatóságot jelent, így a szélesebb gumik egyértelműen nyertek ebben a tekintetben: aki biztonságos vezetésre vágyik, az meg is találta a neki megfelelő gumiabroncsot.

Viszont, ennek is megvannak a maga hátrányai: a vezetés kevésbé kényelmes, mert hamarabb megérezhetők a kisebb-nagyobb bukkanók az úton, emellett az üzemanyag fogyasztás is magasabb, a nagyobb felület miatt a zajszint is komolyabb, ráadásul ezek a gumik gyorsabban is kopnak, és drágábbak a keskenyebb változatoknál.

Ne legyél rest megtalálni a Neked legmegfelelőbbet!

Ne legyél rest megtalálni a Neked legmegfelelőbbet!

Ezekből az összehasonlításokból is látszik, hogy egy guminak rengeteg tulajdonsága van, és a különböző felépítés eltérően tudja befolyásolni ezeket.

Vannak zajosabb, de jobb menetstabilitást ígérő abroncsok, és vannak gazdaságosabb, de nagyobb féktávval bíró változatok: mindenki megtalálhatja azt, amire neki van szüksége, csak győzze a megkeresni.

Ahogy a fentebbi rövid összefoglalók mutatják, nem lehet győztest hirdetni a keskeny és széles gumik között, mert előnyeik és hátrányaik nagyjából kiegyenlítik egymást: válaszd ki ezek közül, melyik mennyire fontos Neked, és ez alapján dönts! 

kimte.hu